Samarbeid og nettverk

NVSK har et stort nettverk med samarbeidene foreninger, organisasjoner og offentlige institusjoner.

Akershuskaia med DS Børøysund og DS Styrbjørn

Oslo Maritime Kulturhavn

Oslo Maritime Kulturhavn (OMK) er en forening som ble stiftet i 1994, med formål å arbeide for opprettelse og drift av en museumshavn for bevaringsverdige fartøyer og et senter for det maritime vernearbeidet i Oslo.

Følgende organisasjoner er medlem i foreningen:

Følgende fartøyer har etter strenge antikvariske prinsipper fått kaiplass på OMKs område:

  • Minesveiperen KNM Alta

  • Passasjerdampskipet DS Børøysund

  • Den bermudariggede ketchen SY Mohawk

  • Slepebåten DS Styrbjørn

Med stor velvilje fra Oslo Havn KF, som eier, så disponerer OMK skurene 28 og 29 på Nordre Akershuskai, med tilhørende kai, samt østsiden av Rådhusbrygge 1. Skur 28 inneholder kjøkken, kontorer og møtelokaler med mangeartet aktivitet for OMKs medlemsorganisasjoner. Møtelokalene leies også ut til private arrangementer, en virksomhet som er et vesentlig bidrag til OMKS omkostninger med drift og vedlikehold av de to skurene.

Skurene er ansett verneverdige, men i dårlig bygningsmessig stand. Videre utbedringer og fremtidig drift er under utredning hos Oslo Havn KF.

OMK tar fremover sikte på, i samarbeid med den nystiftede organisasjonen for kulturnettverk i Oslo, å arrangerer et kulturstevne på Akershuskaia i begynnelsen av september hvert år. Formålet er å presentere både Oslos maritime foreninger, i tillegg til hva som finnes av frivillige kulturarvvirksomhet i Oslo.

Kontaktinformasjon

Oslo Maritime Kulturvernsenter

Akershuskai Nordre 28, 0150 Oslo

www.akershuskaia.no

Kim Brantenberg, styreleder
Tlf. 412 17 091
E-post: kimbill@mac.com

Norsk Forening for Fartøyvern (NFF)

NFF er en interesseorganisasjon for verneverdige fartøyer i Norge. Formålet er å fremme bevaring av fartøyer, først og fremst gjennom å heve faglig kompetanse og å arbeide for fartøyvernet overfor bevilgende og regulerende myndigheter.

NFF arrangerer årlige fagseminarer og et årsmøte, der den enkelte fartøyforening er medlem gjennom deres enkelte verneverdige fartøy. NVSK er således medlem for både DS Børøysund og DS Styrbjørn, og sender således to stemmeberettigede delegater til årsmøtet. Det er også årsmøtet som kan ta opp nye fartøyer som medlem, dersom disse oppfyller strenge krav til å være «verneverdige».

Årsmøtet velger et representativt styre på 7 personer. NFF som organisasjon har kontinuerlig drift gjennom to heltidsansatte.

Kontaktinformasjon:

Norsk Forening For Fartøyvern

Øvre Slottsgate 2, 0157 Oslo

Telefon 24 14 51 70

Riksantikvaren

Riksantikvaren (eller Direktoratet for kulturminneforvaltning) er en statlig myndighet med ansvar for å ivareta kulturminner og kulturmiljøer i Norge.

Riksantikvaren ligger under Klima og Miljødepartementet og har hovedbasen i Oslo, med regionale kontorer i Bergen, Tønsberg og Trondheim. På regionalt nivå ligger kulturminneforvaltningen under fylkeskommunene, samt i Sametinget for samiske kulturminner.

Kontaktinformasjon:

Riksantikvaren

Dronningensgate, 0301 Oslo

Oslo kommune - Byantikvaren

Kommunen, ved Byantikvaren, har ansvaret for vernede og fredede fartøy som er tilknyttet Oslo kommune.

Etter Regionsreformen, som kom i 2020, ble ansvaret for Fartøyvern, som tidligere lå hos Riksantikvaren, overført til fylkene. Det innebar blant annet at søknader om støtte til restaurering og vedlikehold, som tidligere var sendt til Riksantikvaren heretter skulle sendes til Oslo Kommune. Det administrative ansvaret ble lagt til Byantikvarens etat i Oslo og dermed politisk lagt rett under byråd for Byutvikling. Oslo Kommune inngikk et samarbeid med Viken fylkeskommune om å betale lønn tilsvarende en halv stilling til en fartøyvernkonsulent. Fartøvernkonsulenten fikk ansvar for de vernede og fredede fartøyene som er tilknyttet Oslo kommune og Viken Fylkeskommune.

Dette innbærer for NVSK at vi har direkte kontakt med fartøyvernkonsulenten i forbindelse med søknader og faglig oppfølging i forbindelse med store reparasjoner og større vedlikeholdsoppgaver. Alt som skal utføres på våre to fartøyer må følge antikvariske prinsipper og derfor er samarbeidet med fartøyvernkonsulenten, som er fartøyvernet forlengede arm fra det offentlige, meget viktig.

Kontaktinformasjon:

Byantikvaren I Oslo

Postboks 2044 Grunerløkka, 0505 Oslo

Besøksadresse: Maridalsveien 3, 0178 Oslo

Telefon 482 30 417

postmottak@bya.oslo.kommune.no

Vi er meget godt fornøyd med fartøyvernkonsulenten vi har pr dato. Men det er usikkerhet rundt hva som vil skje etter at Viken Fylkeskommune oppløses i 2023.

NVSK arbeider hardt for å få bedre kontakt med det politiske nivået i kommunen for at de skal bli informert om deres nye ansvar for Fartøyvern etter Regionreformen. Pr i dag gis det ikke økonomisk støtte til Fartøyvern direkte fra Oslo Kommune.

Oslo Havn KF

Oslo Havn er et kommunalt foretak i Oslo kommune, med eget politisk oppnevnt styre. OHs formål er effektiv og rasjonell havnedrift i Oslo, samt å forvalte havnens eiendommer. En del av disse eiendommer er Nordre Akershus kai og skurene 28 og 29.

I mer enn 40 år har NVSKs to veteranskip hatt hjemmehavn på denne Akershuskaia, med tilgang på forsamlingslokaler, kontor og lager i disse skurene. Fantastisk sentralt plassert foran Rådhuset og «beskyttet» av vollene til Akershus slott og festning. Dette arealet, kanskje Norges mest attraktive og verdifulle, er eiendomsmessig regulert til maritim kulturaktivitet, takket være innsats fra NVSK, OMK, Oslo kommune – og Oslo Havn. NVSK har uansett satt spor etter seg på kaia, ved at de verneverdige bygningene, «Pappabuene», er reddet for fremtiden gjennom klubbens innsats.

NVSK har gjennom mange år fått direkte økonomisk støtte fra Havnestyrets kulturbevilgninger. Oslo Havn og NVSK har gjensidig samarbeidet ved arrangementer som OHs Havnelangs og våre åpne turer. NVSK setter stor pris på dette samarbeidet og vi føler at administrasjonen i OH respekterer og setter pris på vår maritime kulturvirksomhet.

Kontaktinformasjon:

Oslo Havn

Akershusstranda 19, 0103 Oslo

Telefon 21 80 21 80

postmottak@oslohavn.no

Norsk Maritimt Museum (Tidligere Norsk Sjøfartsmuseum)

NMM er et landsdekkende museum med ansvar for å samle, forske og formidle maritim kulturarv.

Museet satser på opplevelser og aktiviteter med innendørs og utendørs utstillinger i et unikt maritimt miljø. Museet eier og drifter også de verneverdige fartøyene, skonnerten Svanen, Redningsskøyta RS1 Colin Archer, samt den rekonstruerte båten Vaaghals, basert på arkeologisk funn i Bjørvika i Gamle Oslo.

Helt fra NVSK ble stiftet i 1964, har klubben hatt stor nytte av den maritime kunnskapsbasen hos en rekke personer tilknyttet NMM. Det har alltid vært et svært godt samarbeid med NMM, og klubben har brukt museets lokaler på Bygdøynes med en rekke forskjellige anledninger, til møter, foredrag og sosiale samlinger. Det har også gjennom årene vært mange fellesaktiviteter, med seilaser, utstillinger og formidling ellers.

Et samarbeid som fortsetter.

Kontaktinformasjon:

Norskt Maritimt Museum

Bygdøynesveien 37, 0286 Oslo

fellespost@marmuseum.no

Telefon 241 14 150

Sjøfartsdirektoratet

Sjøfartsdirektoratet er et forvaltningsorgan underlagt Nærings og Fiskeridepartementet, og Klima og Miljødepartementet. (NVSK har hatt glede av Fiskerideptet i mange år som trykkeribedrift – kan strykes) Direktoratet har tilsynsmyndighet for arbeidet med sikkerhet for liv, helse, miljø og materielle verdier på norske skip, og utenlandske skip i norsk farvann.

Det norske og internasjonale regelverket som SD forvalter er enormt i kompleksitet og omfang. (I form av Moselovens stentavler ville det vært tilstrekkelig til å senke enhver flytedokk – kan strykes). Det å holde NVSKs to båter i sertifisert og sjødyktig stand krever til en hver tid et stort arbeid med innsikt i regelverket og hva som må gjøres i praksis for å oppfylle regelverkets krav. Vi er her avhengige av et godt og konstruktivt samarbeid med SD. Våre verneverdige båter er antikvarisk gaml,e og regelverket av ny dato, gjerne firkantet og tilpasset moderne skip.

For å avhjelpe den motsetning som oppstår mellom regelverk og vernetanke er det vedtatt en forskrift av 17.6.2014 om: Særlige regler for skip som er vernet eller fredet og fører mer enn 12 passasjerer.

Kontaktinformasjon:

Sjøfartsdirektoratet

Postboks 2222, 5509 Haugesund

Besøksadresse: Smedasundet 50 A, Haugesund

post@sdir.no

Telefon 527 45 000

Region 1- Avd. Oslo

Besøksadresse: Strandgata 19, 0152 Oslo

Som således gjelder for D/S Børøysund. Dette innebærer bl.a. at enkelte regelverkskrav viker for hensynet til det historiske og antikvariske. Mens båten til gjengjeld kan få strengere krav til f.eks bemanning og fartsområde.

Klubben tar arbeidet med sikkerhet, helse og miljø, svært alvorlig. Kravene til mannskapenes kompetanse, båtenes sikkerhetsutstyr, og andre aspekter på området følges nøye opp. Dette er alles ansvar.

Andre samarbeidspartnere

Ut over de ovennevnte institusjoner gir NVSKs virksomhet behov for og nytte av et utstrakt samarbeid med både offentlige etater, kommersielle bedrifter og andre institusjoner innen kulturarv.

Selv om de frivillige gjør svært mange restaurerings- og reparasjonsarbeider selv, vil det alltid være behov for å utføre større og mer kompliserte arbeider hos profesjonelle verft og båtbyggerier. I enkelte tilfelle kan de profesjonelle utføre reparasjons- og restaureringsoppgavene ved vår kai i Oslo. Men dersom oppgavene betinger at båtene settes i dokk, må båtene seiles til et verft. Dette gjelder spesielt når båtene skal kontrolleres for sertifisering.

Nesten alle de verft som eksisterte rundt Oslofjorden er blitt nedlagt i løpet av de årene vi har hatt våre veteranbåter.

De nærmeste aktuelle nå er Fartøyvernsenteret på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter ved Kristiansand og Gotenius Varv i Gøteborg.

Begge disse verftene behersker det gamle håndverket med klinking av stålplater. En metode innen skipsbygging som vi av antikvariske grunner er nødt til å bruke ved utskifting av stål.

Når det skal utføres spesielle trearbeider om bord, gjøres gjerne dette ved kai i Oslo, av profesjonelle tømrere og skipsbyggere fra Hardanger Fartøyvernsenter eller fra Fartøyvernsenteret på Isegran i Fredrikstad.

Oppfølging og kontroll fra klubbens side under slike verfts- og restaureringsarbeider, er svært viktig. Arbeidene er kostnadskrevende og det har en tendens til å dukke opp nye ting som må utbedres underveis. Samarbeid er et nøkkelord, og klubben har gode personlige kontakter hos alle disse aktørene.

Våre gode relasjoner til andre veteranskips-foreninger og stevnearrangører

NVSK har gjennom årene deltatt på en rekke veteranskipstevner, mest i Norge, men også i Sverige, Danmark og Tyskland. DS Børøysund har siden 1980 også seilt fire ganger til sitt gamle fartsområde i Vesterålen og Lofoten. Fjordsteam i Bergen og Trebåtfestivalen i Risør er de stevnene der vi har vært flest ganger, men også mange andre byer og havner langs hele kysten har i forbindelse med våre sommerturer hatt besøk av båtene. Da holder vi åpent skip for at publikum skal gjøre seg kjent med vår virksomhet og oppleve godt restaurerte veteranskip.

Disse reisene har etablert gode relasjoner til andre veteranskipsforeninger og stevnearrangører. Spesielt skal nevnes Veteranskipslaget Fjordabåten i Bergen, med bl.a. fartøyene MS Granvin, DS Stavenes og DS Stord I.

I Gøteborg har vi vært mange ganger og samarbeidet Sällskapet Ångbåten, som eier og driver det elegante passasjerskipet SS Bohuslän. Vi har hatt mange hyggelige møter med den trivelige damperen SS Skjeskôr til Dansk Veteranskibsklubb. Og i Tyskland har vi flere ganger deltatt i Dampfrundum, et stort stevne i Flensburg for dampentusiaster av alle slag.

Disse lengre seilasene betyr også utstrakt kontakt med de lokale myndigheter. Havnevesen for kaiplass, sjømannsforeninger, museer og andre kulturinstitusjoner for omvisning og besøk, sponsorer og lokale myndighetter, alt for felles nytte formannskapene og stedets befolkning.

Ønsker du å støtte vårt arbeid? Som sponsor får du flere unike fordeler.